Ontslag
De werkgever die iemand wil ontslaan, en die een heel goed ‘dossier’ heeft opgebouwd met argumenten voor het ontslag, moet overwegen dit proces voor 1 juli 2015 te starten. Dan kán de werkgever theoretisch nog wegkomen zonder ontslagvergoeding. Na 1 juli krijgt iedereen met een dienstverband van meer dan twee jaar die wordt ontslagen, namelijk een vergoeding, of het ontslag wordt afgewezen. In het laatste geval moeten werkgever en werknemer om tafel en is de werkgever vrijwel zeker duurder uit. Anders geformuleerd: vanaf 1 juli moet het ‘dossier’ tegen de werknemer nog beter zijn dan nu.
Per 1 januari wordt de brug-WW geïntroduceerd, om het traject ‘van-werk-naar-werk’ te bevorderen. De werknemer behoudt zijn WW-uitkering gedurende zijn (om)scholing.
Voor de gewerkte uren ontvangt hij tevens een salaris. Vanaf 1 juli 2015 moeten werkgevers naar het UWV voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen.
Gaat het om disfunctioneren, dan beslist de kantonrechter. De kantonrechtersformule wordt vervangen door de transitievergoeding, die in veel gevallen voor werkgevers goedkoper is. Tot tien dienstjaren moet een derde van een maandsalaris per jaar worden betaald.
Daarboven is het een half maandsalaris per gewerkt jaar.